Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Od czasu przybycia Medevarczyków na półwysep, na Baenuru wyodrębniły się właściwie dwie dominujące religie.
Aerianizm
- główna religia Medevaru, przywleczona na półwysep przez ludzi. Jest to religia monoteistyczna – Aerian, bóg symbolizujący słońce, miał rzekomo stworzyć świat, a także ludzi – na swe podobieństwo. Jednakże między nim a Hergaxem – czarnym smokiem mającym symbolizować otchłań – toczy się wieczna walka o losy wszechświata. Hergax ma rzekomo każdej nocy usiłować pożreć Noelhar, jednakże jest on zabijany przez Aeriana, który zsyła na świat promienie słońca, jednocześnie przynosząc życie; Hergax jednakże nigdy nie jest pokonany do końca, ponieważ odradza się on następnego wieczora, tylko po to, aby spróbować zniszczyć dzieło Aeriana. Wraz z asymilacją smoków do społeczeństwa religia półwyspu zaczęła ewoluować, i Aerian zaczął funkcjonować już nie tylko jako stworzyciel ludzi, ale i smoków, na dodatek miał on mieć rzekomo smoczego towarzysza - Agrara, pomagającego mu w walce z Hergaxem.
Vitran
- religia wyznawana przez sporą ilość smoków należących do Kirtanu. Wierzą one we wszechpotężnego stwórcę, gada stworzonego rzekomo z gwiazd – Vitrana – który miał tworzyć Noelhar, poświęcając fragment swojej duszy. Z tego też powodu smoki uznają, że wszystkie istoty żywe, cała natura otaczająca wszystko wokół jest jakby częścią bóstwa, tym samym przyrodzie nadawana jest świętość. Kirtańczycy wyznający tę religię wierzą, iż niszcząc naturę ranią oni Vitrana, to też dlatego przyrodzie oddawana jest cześć, i wszelkiego rodzaju zabiegi w rodzaju usunięcie drzewa, czy zbudowanie domu mają charakter częściowo ceremonialny – należy złożyć ofiarę bóstwu, tak, aby „wynagrodzić” mu cierpienie. Z Vitranu, po przybyciu ludzi na kontynent wyłonił się odłam o cechach ekstremistycznych, zakładający, iż Medevarczycy i ludzkość ogólnie są czymś w rodzaju plagi, i należy ich wytępić, aby chronić Vitrana. Odłam ten po nastaniu pokoju był i dalej jest zwalczany przez władze zarówno Kirtanu, jak i Medevaru. Przeważnie Vitrańczycy uznawali, że jeśli smok posiadał zdolności magiczne, to był to prezent od samego Vitrana, jednakże ekstremistyczny odłam uznawał magiczne smoki za splugawione i traktował ich niczym wyrzutków.
Strony: 1
[ Wygenerowano w 0.021 sekund, wykonano 8 zapytań - Pamięć użyta: 865.37 kB (Maksimum: 1015.57 kB) ]